Animal Pak Team
*Animal_
 

*Training_
 
Animal Cikkek
 
Hardcore Edzés
 
**Bejelentkezés**
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Animal Music
 
*Lexikon

A" betűvel kezdődő szavak
A-vitamin - Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinol. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. Elősegíti a sejtek regenerálódását, szabályozza a faggyúmirigyek működését, védi a hámréteget a fertőzésekkel szemben.
Aceton - illékony gyúlékony folyadék, szerves oldószer illékony gyúlékony folyadék, szerves oldószersúlyos cukorbetegségben ketontestek formájában a vizeletben is kimutatható
Adrenalin - A mellékvesekéregben képződő hormon. A véreloszlást szabályozó mellékvesevelő-hormon. Legfontosabb hatásai: vérnyomásemelés, a bélműködés lassítása, a hörgők ellazítása és egyben kitágítása, a pupilla kitágítása.
Aerob - a szó jelentése: oxigén mellett.
Aerob gyakorlatok, kardiovaszkulár - hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitá-sú mozgásforma, mely során a szervezetnek nem lesz oxigénadóssága, mert a légzési rendszer az oxigén-utánpótlással el tudja látni a működő izmokat. Ez az egyetlen olyan típusú edzés, amely energiaszükségletei fedezésére testzsírt éget. Javítja az állóképességet. Közkedvelt aerob edzésformák: futás, power walking, nordic walking, kerékpározás, úszás, tánc.
Ájurvéda - A terápia Indiából származik, jelentése: "a hosszú élet tudása". Nemcsak a betegségmegelőzésben és a regeneráció területén használják, hanem a szépség- és a wellness terápiákban is. Szükséges a rendszeres gyakorlása, valamint további gyakorlatokkal ( meditálás, jóga, táplálkozás ) való kiegészítése a test, a lélek és a szellem egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében. A több héten keresztül tartó ájurvédaterápiák diétás étrend, bizonyos teafajták és kezelések segítségével száműznek minden kórokozót a testből.
Akarattól függetlenül működő - vegetatív (vegetativus)2
Akne - Pattanás, miteszer
Akupresszúra - A kínai orvostudományból származó kezelési folyamat. Ujjnyomásos masszázzsal történik, az akupunktúrás pontokra mért gyenge nyomás által ingerlik a megfelelő szerveket, és ezzel próbálják befolyásolni a fájdalmat.
Akupresszúrás masszázs - Különösen ajánlott stresszben, illetve legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára. A masszázs az akupresszúrás pontokon keresztül szünteti meg a blokádokat. Az akupresszúrás masszázs után visszaáll az egyenletes vérkeringés.
Akupunktúra - Az ókínai népi gyógyászat gyógykezelési módja, amely acél-, ezüst- vagy aranytűk a testbe való beszúrásával gyógyulást, ill. a fájdalom megszüntetését hivatott elérni a felborult energiaegyensúly kiegyenlítésével.
Alfa-hidroxi-savak - természetes hámlást elősegítő gyümölcssavak, amelyek regeneráló, bőrfiatalító összetevőket tartalmaznak.
Algapakolás - Az algapakolás gyakran a Thalasso-terápia részét képezi, amikor különböző algafajtákból készült meleg pépet visznek fel a testre. A magas ásványianyag-koncentrációnak köszönhetően elősegíti a bőr szerkezetének javítását, valamint az anyagcsere felélénkülését. Az algafajták közül néhánynak antibakteriális, néhánynak pedig antireumatikus hatása van. Az optimális hatás elérése érdekében ajánlott a terápia szakértő általi alkalmazása.
Allergének - Olyan, főleg az állat- és növényvilágból származó anyagok, amelyek, ha hosszabb ideig vannak kapcsolatban az emberi test saját védekezőrendszerével, akkor allergiás reakciókat válthatnak ki. Pl.: füvek, fák pollenjei, macskák, kutyák, lovak, madarak szőre/tolla, házipor, lisztpor, fapor, fémek, bizonyos ételek, kozmetikumok, vegyszerek..stb.
Állig húzás (függőleges evezés) - gyakorlat a váll- és a trapézizom edzésére: a kétkezes súly-zót a testtel párhuzamosan, magunk előtt az állunkig húzzuk.
Állóképesség - a szervezet fáradással szembeni ellenállóképessége hosszan tartó erőkifejté-seknél. Alapvetően a keringési- és légzési rendszer edzettségétől és az energiaellátási folya-matoktól függ. Rendszeres és intenzív aerob edzéssel fejleszthető.
Almond oil - Kozmetikai termékek hatóanyaga. Különösen magas zsírtartalmú mandulaolaj, száraz, érzékeny bőrre
Aloe - Kozmetikai termékek hatóanyaga. Nedvességmegkötő növényi kivonat, bőrnyugtató hatású.
Aluledzés - az izmok túlságosan kis vagy ritka terhelést kapnak, ezért nem fejlődnek.
Anabolikus szteroidok - mesterséges férfihormonok, melyek gyorsítják az izom növekedését. Használatuk káros és tiltott.
Anabolizmus - az anyagcsere építő, szintetizáló folyamatainak összessége.
Andrológia - A férfi nemi szervekkel foglalkozó tudományág
Antioxidáns - Az antioxidánsok az élelmiszerekben természetes formában található vegyi anyagok. Egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, instabil, oxigént tartalmazó molekulákkal szemben, amelyeket más néven szabad gyökökként ismerünk.
Aquaerobic - A szóösszetétel a vízben végzett aerobic gyakorlatok végzését jelenti. A gimnasztika ezen formája különösen ízületkímélőnek számít, azonban a víznyomás ellen kifejtendő ellenállás miatt edzés- és masszázsjellege is van.
Aquajogging - Vízben végzett gimnasztika, mely kíméli az izületeket.
Arab iszapfürdő - Az arab kultúrában nagy hagyománya van az iszpfürdőnek. A szaunában iszappakolást kennek az egész testre. Gyógynövényes gőzt engednek a kabinba, és kb. 50 fokosra melegítik a levegőt. Az iszap leszedésekor az elhalt hámsejteket is leradírozzák. Végül meleg zuhannyal megtisztítják a bőrt, majd ápoló olajjal bekenik.
Aromafürdő - A fürdő vizéhez forrázat, főzet vagy illóolaj formájában keverik a gyógynövényeket. A kezelés során a gyógynövények kedvező élettani hatásait használják ki. Nyugtató, lazító vagy élénkítő hatásuk mellett kiválóan salaktalanítanak, és serkentik a vérkeringést. A meleg vízben a hatóanyagok könnyebben felszívódnak a bőrön át. Az aromaolajokkal dúsított fürdőben a párolgó gőz és az illatos illóolajok beszippantása kellemes közérzetet biztosít. A fürdő jól alkalmazható légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére is.
Aromakabin - A különböző hőmérsékletű és páratartalmú helyiségek levegőjét gyakran illatosítják különféle növényi illóolajokkal. Nemcsak az illatos gőzök orron át történő beszippantása okoz kellemes élményt, de a bőr pórusain keresztül is "belélegezzük" őket. Ezek az illóolaj speciális élettani hatása szerint frissíthetnek vagy relaxálhatnak.
Aromaterápia - Az éterikus olajokat antiszeptikus és terápiai segédanyagként használják, mivel az illatok befolyásolják a limbikus rendszert, azaz az érzelmi világunkat, ezért elsősorban lelkipanaszok kezelésére alkalmas. A terápia elsődleges célja a test és lélek új életre serkentése és megtisztítása. A terápia elemei az inhalálás, az olajokban való fürdés, illetve a velük végzett masszázs.
Autogén tréning - A terápiát a XX. század elején Johann Schulz (1884-1970) pszichiáter fejlesztette ki. A tréning az autoszuggesztió módszerén alapul. Különböző, egyszerű gyakorlatok végzésével ülő, illetve fekvő helyzetben bizonyos formulákra vagy testrészekre koncentrálva az ellazulás mély állapota érhető el. Egyszerű, sablonszerű mondatok ismételgetésével célzottan szólítjuk meg szerveinket és ezek funkcióit. ( "A bal lábam meleg és nehézzé vált....") A tréning végzése főképpen idegi eredetű zavarok, összpontosítási nehézségek és alvási zavarok kezelésére ajánlott. Tartós eredmény kizárólag rendszeres gyakorlatvégzésel érhető el, de a tréning alkalmankénti rövid végzése is pihentető hatást nyújthat.
Avocado oil - Avokádó olaj, kozmetikai termékek gyakori hatóanyaga, rendkívül vitamindús
Ayurvédikus masszázs - A lassú, ritmikusan simító mozdulatokkal végzett masszázs alatt az akupresszúrás pontokra nyomást gyakorolnak, amitől intenzívebbé válik a bőr anyagcseréje, vérkeringése. Nemcsak az arcot lazítja el, hanem feloldja a fejbőr és a nyak izmainak merevségét is, amelyek gyakran pszichikai blokkokat okoznak.


"B" betűvel kezdődő szavak
B1 vitamin - (tiamin) - a szénhidrátok és az alkohol lebontásában játszik szerepet, hiányában károsodnak a hám és az idegszövetek. Lelőhelye a máj, a barnakenyér, a hüvelyesek és az élesztő.
B12-vitamin - Vízben oldódó vitamin, másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. Érdekessége, hogy növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg. . A tojás, a hús, a máj és a tejtermékek a fő forrásai.
B2 vitamin - (riboflavin) - a zsír és fehérjelebontásban vesz részt, jelenléte a nyálkahártyák és a bőr épségének megőrzéséhez szükséges. Tejből és tejtermékekből, a májból, húsból, tojásból vehetjük magunkhoz.
B6 vitamin - (piridoxin) - a fehérjeanyagcsere-folyamatokban nélkülözhetetlen, fontos a normális vérképzéshez, a központi idegrendszer működéséhez és a bőr anyagcseréjéhez. Leginkább a májban, a sovány húsokban, a teljes értékű gabonában, a tejben és tejtermékekben, a tojásban, élesztőben, a búzacsírában és a hüvelyesekben található.
Bach-virág terápia - Lelki, mentális teherbíróképesség harmonizálására, tudatos, tudattalan és elfojtott érzések, depressziók, neurotikus panaszok kezelésére szolgáló terápia. Segít a belső csend és az önismeret kialakításában.
Baktérium (bacterium) - egysejtű, klorofill nélküli élőlény
Balneo - terápia - Kezelés gyógyvízzel, különböző fürdőként és pakolásként.
Bazaltköves masszázs - Hideg-meleg bazaltkövekkel végzett terápia, melynek során a beolajozott testű, hason fekvő páciens energiaközpontjaira a szakember kályhában felmelegített köveket helyez, és puhán, váltakozó erejű nyomással végiggörgeti azokat a háton és a lábon. Javul a vérkeringés, ellazulnak az izmok és az izületek, megszűnik a stressz.
Bemelegítés - 10-15 percig tartó könnyű aerob, gimnasztikai és dinamikus streching gyakorla-tok. Megemeli a pulzusszámot, bemelegíti az izmokat. Szakszerűen végrehajtva segít a sérü-lések megelőzésében, és utána az edzésen jobb teljesítményre leszünk képesek.
Béta-karotin - A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek névadója is), A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik, amit a szevezet hasznosítani tud. A karotinoidokat már a XIX. században sikerült elkülöníteni és az 1950-es évek óta állítják elő őket élelmiszer színezékek előállítására.
Bicepsz - a felkar hajlító izma.
Bio - Energetika - Ez egy terápia, mely segít ellazulni és feloldja a lelki gátakat.
Bio-szauna - A 40-50 Celsius-fokos hőmérséklet kellemes klímát teremt, amely nem megterhelő a test számára és gyakran különböző éterikus esszenciákkal vegyítik.
Biorezonancia-terápia - Az emberi testet egy nagyon gyenge, de ennek ellenére mérhető elektromágneses mező hatja át és veszi körül. Betegségek esetén az elektromágneses mező harmonikus hullámzása diszharmonikussá válik. A terápia során elektródok segítségével ezeket a hullámokat egy kábelen keresztül egy mérőműszeres terápieszközbe vezetik, amely segítségével pl. fel lehet térképezni az akupunktúra pontokat. Az ezt követő terápia keretében megpróbálják visszajuttatni a harmonikus energiákat a testbe, a diszharmonikus hullámokat pedig "visszafordítva" törlik ki a testből. A páciensek tehát kizárólag a test saját elektromos hullámat használják fel a kezelésre.
Body-wrapping - A módszer egy kompressziós kötési technikát takar. A testet méregtelenítő anyagokkal átitatott vászonba tekerik be. Relaxáló, méregtelenítő, karcsúsító, feszesítő hatása van.
Bulémia - Farkasétvágy, csillapíthatatlan éhség. A beteg rengeteget eszik, majd hánytatja magát.


"C" betűvel kezdődő szavak
C-vitamin (Aszkorbinsav) - Vízben oldódó vitamin, és ez az egyetlen, magyar tudós által, és Magyarországon véghezvitt felfedezés, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak. Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett. A C-vitamin furcsa vitamin: mindössze két állatfaj, a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más fajok igen, tehát számukra ez nem vitamin. Mindemellett ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el. Gyakran használjuk az "aszkorbinsav" megnevezést is rá. Vízben igen jól oldódik, de oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik. Antioxidáns, öregedésgátló hatású, erősíti a bőrszövetet, fokozza a bőr tónusát és színét, alkalmas pigmentfoltok kezelésére is. A citrusfélék, a káposztafélék, a friss gyümölcsök a zöldpaprika és a petrezselyem zöldje a lelőhelye.
Caldarium - 45 Celsius fokos hőmérsékleten a gyógynövények gőze segíti a regenerációt, a merev izmokból a feszültség oldását, valamint a bőr és légutak tisztulását.
Cardiovascularis - szív- és érrendszeri
Cellulitisz (narancsbőr) - Narancsbőr; a laza kötőszövet gyulladása, ilyenkor a bőr alatti zsírszövet elhízásszerű megvastagodása játszódik le
Cellulitiszmasszázs - Vér- és nyirokkeringést aktivizáló kézi és/vagy vákuumos masszázs, melynek következtében javul a salakanyag-eltávolítás. Kiegézítő kezelésként ultrahangos és interferenciaáramos kezelés alkalmazható, mely növeli a hatóanyagok felszívódását, serkenti a zsírlebontást és erősíti a legyengült izmokat.
Cink - fontos a DNS-, az RNS-molekulák, valamint a fehérjék szintéziséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. Húsokból, májból, tojásból és a hüvelyesekből pótolhatjuk a hiányát.
Ciszta (cysta) - Tömlő, hólyag, kóros tömlő a szervezetben, folyadékot tartalmaz
Citológia - A sejtek és ezek kóros elváltozásairól szóló tan
Collagen (kollagén) - A kötőszövet, bőr, csont, porc vázfehérjéje, melyet kozmetikumokhoz a marha bőréből, vagy tengeri álatokból vonnak ki


"D" betűvel kezdődő szavak
D-vitamin - Zsírban oldódó vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken. Legjobb források az olajoshal, a csukamájolaj, tej, tejtermékek, tojás, vitaminozott margarin.
Delta - m. deltoid, vállizom. Három részből áll: elülső, oldalsó és hátulsó fej.
Depresszió - Levert lelkiállapot, búskomorság
Dermabrasio - A bőr lecsiszolása, bőrgyógyászati műtéti beavatkozás
Diabetes mellitus - Cukorbetegség, cukorbaj (a szénhidrát-anyagcsere zavara)
Dopping - az a szer v. kezelés, amely az emberi teljesítőképességet (a mozgósítható energiá-kat) a normális szint fölé emeli. Pl. koffein, tein, efedrin, fájdalomcsillapítók, béta-blokkolók…


"E" betűvel kezdődő szavak
E-vitamin - Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és zsírban oldódó vitamin. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére. Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek. Antioxidáns (szabadgyökfogó), öregedésgátló, gyulladáscsökkentő, természetes hidratáló hatású.
Edzésterv - az összes kiválasztott gyakorlat, sorozat és ismétlés együttesét nevezzük így.
Edzéstervezés - elméleti előrevetítés rövidebb-hosszabb időszakra. Lépései: állapotfelmérés (kondicionális képességek, fittségi tesztelés, egészség, táplálkozási szokások, motiváció, anyagi és idői keret), célformálás (gyenge pontok javítása), periodizáció (6-8 napos mikrociklusok, 3-4 hetes mezociklusok, 2-3 hónapos makrociklusok), felmérés, regeneráló-dás.
Egykezes súlyzó - a súlyzók kisebb, csak egy kézzel fogható változata.
Ekcéma - Bőrelváltozással járó, heveny vagy idült bőrgyulladás
Elasztin - a bőr kötőszövetében található. A kötőszövetek kollagén- és elasztinrostjai biztosítják a bőr megfelelő mechanikai tulajdonságait. Az öregedés folyamata során a rostokra lipidek rakódnak le, megvastagodnak, vízfelvevő képességük
jelentősen csökken, a bőr rugalmatlanná válik. Az elasztint tartalmazó készítmények
elősegítik az elasztin újraképződését a bőrben. Arc- és hajápoló kozmetikumokban
egyaránt használják, feszessé, rugalmassá teszi a bőrt.
Emulzió - Folyékony gyógyszerforma, ill. kozmetikai krémek összetevője, vízből, olajból és a kettőt összekötő emulgeátorból áll.
Enzim - Katalizátor tulajdonságú fehérje, amely különböző anyagok specifikus átalakulását gyorsítja
Evezés - 1. evezés döntött törzzsel: gyakorlat a hátizom edzésére: a kétkezes súlyzót a földről a hasunkig húzzuk, majd visszaengedjük. 2. vízszintes evezés evezőpadon ülve: hátizom-gyakorlat. 3. függőleges evezés: hátsódelta- és trapéz-gyakorlat: egyenesen állva a kétkezes vagy két egykezes súlyt a törzsünk előtt az állunkig felhúzzuk, majd visszaengedjük.


"F" betűvel kezdődő szavak
F-Vitamin - Létfontosságú zsírsavakat tartalmaz, főként növényi olajokban található (pl. lenolaj, napraforgóolaj). Szépségápolási szempontból az egyik legfontosabb vitamin, a kozmetikai készítmények jelentős része tartalmaz F-vitamint. Hiánya bőrszárazságot, a haj és a köröm töredezését okozhatja.
Faggyúmirigyek - A bőr mirigyei, amelyek váladékukkal, a faggyúval a bőr és haj egyenletes bezsírosítását szolgálják. Kivezetőjárataik a szőrtüszőkbe torkollanak.
Fekpad - a fekvenyomásnál alkalmazott pad rövid elnevezése. A pad kb. 150 cm hosszú, 50 cm széles és 30 cm magas.
Fekvenyomás - gyakorlat a mellizom edzésére: a fekpadon hanyatt fekve kell a kétkezes súlyt a mellkasra leengedni, majd kinyomni.
Feldenkrais - A Moshe Feldenkraisról (1904-1984) elnevezett terápia saját testünk tudatosabb érzékelését segíti elő. Megfigyelés nyomán, gyakorlatok végzésével teszi a beidegződött mozdulatainkat tudatossá és szünteti meg a hibákat. Tudatosan gyakoroltatja az ülést, járást és állást, majd lassan, szinte játékosan korrigálja ezeket. Ezzel a módszerrel válnak a természetes mozgásfolyamatok ismét elsajátíthatóvá, amely a test kíméléséhez és az egészséges testtartás visszanyeréséhez vezet. A testtartási hibák és a légzési zavarok mellett ajánlott a Feldenkrais-terápia alkalmazása krónikus fájdalmak, alsótesti panaszok és reumás betegségek esetén is. A terápia önállóan végezhető otthon is.
Félvegetáriánus - Valójában nem szokták a vegetáriánusokhoz sorolni, a magukat félvegetáriánusnak vallók fogyasztanak baromfit és halat is.
Fényvédő faktor - Azt mutatja meg, hogy a naptejek vagy napvédőkrémek mennyire gyengítik a napfény erősségét. Egy négyes faktorú naptej használata után például négyszer annyi időt lehet a napon tartózkodni, mint a naptej használata nélkül. Ez megakadályozza a leégést, azonban a nap-, ill. az UV-sugarak okozta károsodások ellen nem nyújt védelmet.
Ferdepad - a fekpad különböző nagyságú szögekben (pl. 45, 60) megdönthető változata.
Finn szauna - Magas hőmérsékletű szauna ( 120 Celsius fok ) kb. 10%-os páratartalommal. A szaunát követő szabadban történő lehűlés, hideg vizes medencében történő megmártózás és hideg öntetek által felélénkül a vérkeringés, és erősödik az immunrendszer.
Fittség - olyan pszichés-fizikai állapotot jelent, amely magában foglalja az egészséget, a minőségi életet, az általános jó közérzetet, a mindennapi teljesítőképességet és a belső lelki harmóniát.
Fluor - Halogének csoportjába tartozó kémiai elem. Fluor (pontosabban fluorid) nagyon csekély mennyiségben az ember szervezetében is előfordul. Gátolja a fogszuvasodást, ennek érdekében nyomokban lehet a szervezetbe juttatni (fluoridtartalmú tabletták).
Folsav - A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, és kiemelten várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. Friss leveles zöldségekből, főzeléknövényekből, gyümölcsökből, halból és májból juthatunk hozzá.
Foszfor - a sejtek energiaháztartása és a csont- és fogképződés szempontjából meghatározó. A száraz hüvelyesek és az olajos magvak fogyasztásával pótolhatjuk.


"G" betűvel kezdődő szavak
Genetika - Örökléstan
Glikol - a glicerinhez hasonló alkohol. Arckrémekben is alkalmazzák, mert könnyen felszívódik, és nem tapad.
Glycoprotein - növeli a sejtek oxigénfelvételét, élénkíti a sejtanyagcserét, energizálja a sejteket, serkenti a szövetregenerációt. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.
Glükóz - Szőlőcukor, dextróz. egyszerű cukor, nem csak a szőlőben, hanem általában a gyümölcsökben fordul elő. Az ember és az állat anyagcseréjében univerzális energiahordozóként szolgál
Gőzfürdő - Már az ókori görögök is izzadtak benne, hőmérséklete 45 Celsius-fok, a levegő nedvességtartalma 100 százalékos. Tökéletesen ellazítja a testet, rózsássá teszi a bőrt, tisztítja a légutakat.
Gyógymasszázs - Segít a tartási zavarokkal küszködőknek, fejlődési rendellenességnél és betegségek, balesetek utáni regenerálódásnál. Speciális fogásokkal kilazítják a görcsös izmokat, ezzel is elősegítik a fájdalmak enyhítését.
Gyorsaság - a mozgások lehető leggyorsabb végrehajtására való képesség. Az idegimpulzusok terjedésétől, az izomösszehúzódás és -ellazulás sebességétől függ.


"H" betűvel kezdődő szavak
H-vitamin (Biotin) - Vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni.
Hajlékonyság (mozgékonyság) - ROM, az ízületi rendszer maximális terjedelme (örökletes) + Flexibility, az izmok megnyúlóképessége (strechinggel fejleszthető).
Hajszálerek - Különösen vékony erek, szűkebb értelemben véve a hajszálvékony véredények. Ezek az erek teremtik meg az artériás és a vénás vérrendszer közötti kapcsolatot, és a vérerek, ill. a szövetek között anyagok, valamint folyadékok átlépését is szolgálják.
Hamam - A hamam a gőzfürdő keleti változata, amelynek megfelelően masszázsok és egzotikus illatesszenciák kapcsolódnak hozzá. Az izzasztókamrában uralkodó hőmérséklet eléri az 50 °C-ot.
Hammer hajlítás - olyan bicepszet erősítő gyakorlat, mely során az egykezes súlyt úgy fog-juk, mint egy kalapácsot, tehát a súlyzó rúdja függőleges a gyakorlat során.
Hazelnut Oil - Mogyoróolaj. Kozmetikai termékek hatóanyaga, rendkívül magas a telítetlen zsírsavtartalma.
Hipertónia (hypertonia) - Magas vérnyomás-betegség
Hipertrófia - a vázizmok ereje, tömege és tónusa megnövekszik a súlyzós edzés hatására.
Hipochondria - Az egyén egészségi állapotának abnormális mértékban túlzásba vitt téveszmeszerű aggályos megfigyelése. A hipochonder állandóan fél attól, hogy beteg lesz.
Hőhullám - Hullámszerűen fellépő meleg érzése, ami a bőr kipirulásával és izadással jár. Főleg a változókorban lép fel, bizonyos nőknél gyakrabban, ártalmatlan, de súlyos esetekben orvosi kezelét igényel.
Hőlégkamra - Ma így nevezik az alacsonyabb hőmérsékletre (40-60 Celsius fokra) felfűtött szaunákat. Előnyük, hogy idősebbek is igénybe vehetik. Javítják a keringést, csökkentik az izomfeszültséget. Hatásukra kitisztulnak a bőr pórusai és a légzőszervek, és enyhülnek az izületi és izomfájdalmak. Erősítik az immunrendszert, hosszú távon segítenek a stressz leküzdésében.
Holt-tengeri sófürdő - A Holt-tengernél van a világ legmélyebb szárazföldi pontja a tengerszint alatt négyszáz méterrel. A tenger legnagyobb mélysége 433 méter, területe 920 négyzetkilométer. A Holt-tenger híres arról, hogy aki fürdik benne, nem süllyed el, hanem lebeg a víz felszínén. Szinte rá lehet ülni vagy feküdni a vízre. Ez a furcsa jelenség annak köszönhető, hogy a Holt-tenger sótartalma 32,8%, míg más tengereké 2-3% körül mozog. Éppen ezért nem is él meg a Holt-tengerben semmilyen élőlény. A tenger és környéke furcsa, szokatlan látványt nyújt. Sivár kősivatag terül el itt: a Júdeai sivatag. A Holt-tenger vize nagyon egészséges. A benne oldott bróm nyugtatóan hat az idegekre, a magnézium a bőrnek használ, a jód pedig a mirigyeknek. A kezelés a Holt-tengeri sókristályok természetes tisztító hatása révén méregteleníti a bőrt és az egész szervezetet. A sóban lévő ásványi anyagok elősegítik az anyagcserét a bőrben, fokozzák nedvességmegtartó és oxigénfelvevő képességét, ezáltal a bőr bársonyos és fiatalos lesz. A sófürdő ezenkívül jótékony hatású ízületi és reumás panaszok esetén is.
Hormonok - mindazok az élő szervezetben képződő anyagok, amelyek a felépítésüket végző sejtet elhagyva a véráramba kerülnek, majd egy másik sejthez kerülnek és annak működését speciálisan befolyásolják.
Húzódzkodás - gyakorlat a hátizom edzésére: a terem plafonjához rögzített rúdon kell magun-kat a hátizom segítségével, széles fogással felhúzni


"I" betűvel kezdődő szavak
Infraszauna - A legnépszerűbb házi szauna, amelyben infrasugarak segítségével melegítik fel a levegőt. Az izmok ellazulnak, a méreganyagok eltávoznak, és a boldogító endorfin hormonok teljes sebességre kapcsolnak.
Infravörös - Hősugarak, amelyeket pl. ízületi betegségek kezelésére alkalmaznak.
Inhaláció - Az inhalációs kezeléseket elsősorban idült légúti megbetegedések kezelésére használják. Egy speciális fúvóka segítségével porlasztott gyógyvizet vagy gyógyszeroldatot juttatnak be a légzőszervbe. A sós és jódos vizek inhalációja segíti a váladékok kiürülését, a kalciumtartalmú ásványvizek gyulladáscsökkentő hatásúak.
Inhalálás - Belélegzés, szűkebb értelemben gyógyhatású szerek szétporlasztott folyadékok, gázok, gőzök formájában inhalációs készülék segítségével történő belélegzése.
Inozit - egy B-vitaminfajta, melynek egyes kutatók olyan hatást tulajdonítanak, mint egy nyugtatószernek. Vannak, akik szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől, esetleg a magas vérnyomást is csökkenti. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból, hétköznapi nevén szőlőcukorból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az agy és az agyfolyadék, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Inzulin - A hasnyálmirigy szigetállományában termelődő fehérje, a szénhidrátháztartás, vércukorszint egyensúlyáért felelős egyik hormon
Izomtömeg - a vázizom mérete.


"J" betűvel kezdődő szavak
Jóga - A régi indiai filozófia része, alapja testünk teljes körű ismerete, valamint a test és lélek összhangban tartása. A jóga gyakorlásának eredménye rendkívül sokrétű lehet. Egyrészt megfelelő testtartást eredményez, javít az izületi panaszokon, másrészt az alkalmazott mozdulatok és légzésgyakorlatok pozitívan hatnak az egyes szervek működésére és a vérkeringésre.
Jód - létfontosságú a normális pajzsmirigyműködéshez, szükséges az idegrendszer, a csontozat fejlődéséhez, növekedéséhez. A tengeri halak, kagylók, tengeri só vagy a jódozott hazai só a legjobb forrása.
Jojoba oil - Jojoba olaj. Kozmetikai termékek hatóanyaga, sivatagi bokor terméséből nyert folyékony viasz.
Jojobaolaj - egy Mexikóban őshonos sivatagi cserje magvából nyerik. Jótékony hatással van a faggyúmirigyek túlzott működésére, a bőrt lággyá, simává teszi.


"K" betűvel kezdődő szavak
Ködkamra - Inhalációs kamra, melyben a szaunához hasonlóan lehet elhelyezkedni, leülni. Leginkább gyógynövényekből készített főzetet, de akár gyógyszeroldatokat is be lehet ilyen módon lélegezni. A bronchitis kezelésére is alkalmazzák.
K-vitamin - A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik.
Kalcium - szükséges az izomzat és az idegrendszer normális működéséhez, szerepet játszik az anyagcsere minden területén, nélkülözhetetlen a csontfejlődéshez és a felnőttkori csontátépüléshez. Például a tejből és tejtermékekből vehetjük magunkhoz.
Kaldárium - A kaldárium a klasszikus római fürdőkben használt berendezések egyike, amely forró vizes fürdőhelyiséget, esetleg izzasztókamrát jelent. Az általában csempével vagy márvánnyal kirakott kaldáriumban való tartózkodás átlagosan 30-40 percig tart, és az alacsony hőmérsékletnek (40-50 °C), továbbá a levegő páratartalmának (70-100%) köszönhetően kevésbé megerőltető a szervezet számára, mint a szauna. Részleges fürdőterápia esetén a vízgőzt célzottan irányítják bizonyos testrészekre.
Kálium - az ingerületvezetésben, az izom- és idegműködés szabályzásában vesz részt. A zöldségek és gyümölcsök a fő forrásai.
Keratin - Olyan anyag, amelyből a bőr szaruképződménye (köröm, haj) alakul ki. Ezek kéntartalmú fehérjestruktúrák.
Kétkezes súlyzó - a súlyzók hosszabb, két kézzel fogható változata.
Kimerültségi fázis - A stresszre adott reakció harmadik szakasza, a túl hosszan tartó stresszes szituációknál végül a mellékvesekéreg kimerül, és az anyagcsere energiahiánya jelentkezik
Kitörés - a comb izmainak elkülönítésére szolgáló gyakorlat. A gyakorlat közben egyik lá-bunkkal előre lépünk, és berogyasztunk.
Kleopátra-fürdő - Az egyiptomi királynőről (i.e. 51-30) elnevezett fürdő, aki állítólag szamártejben fürdött, különféle alkalmazásokra használatos. Legelterjedtebb formája egy olyan tej és olaj összetételű fürdő, amely biztostja a bőr számára a megfelelő ásványi anyagokat és a nedvességet, ápolva ezáltal a bőrt (alkalmanként akár tej, só és fürdőadalék összetételében is). Fürdő helyett használhatóak olaj és tej összetételű pakolások is; ekkor a páciens meleg ruhákba vagy fóliákba csomagolva pihen.
Klimax - Változó kor a nőknél. Egyértelmű klimaxról akkor beszélünk, ha az utolsó vérzést legalább hat hónapon keresztül nem követi másik menstruáció
Kneipp-kúra - A Sebastian Kneipp (1821-1897) allgaui pap által kifejlesztett fürdőkúra a hideg és meleg víz váltakozása által előidézett enyhe ingerek elvén alapul. A váltakozás serkenti az anyagcserét és élénkíti a vérkeringést. A kúra elemei közé tartoznak a könyök- és karöntetek, a nedves-meleg borogatások, valamint a meleg fürdők. A kúrához tartoznak fény- és levegőfürdők, továbbá a szabadban való mozgás. Gyógyteák fogyasztása és a kiegyensúlyozott étrend teszi teljessé a Kneipp-kúrát. Gyakran alkalmazzák kimerültség, feszes izmok és keringési zavarok esetén. Nem használható azonban szívproblémák és megbetegedések esetén.
Kollagén - Olyan fehérjeanyag, amely a vázfehérjék csoportjába tartozik, és a kötő- és tartószövet legfontosabb alkotórésze a bőr kötőszövetének hetven százalékát alkotja. Fiatalkorban a szervezetben még oldott állapotban található. Molekulái egymás irányába eltolhatók, vízvisszatartó képességük kiváló, ennek köszönhető a bőrünk rugalmassága. A kor előrehaladtával azonban a kollagén egyre merevebb, oldhatatlanabb lesz, vízmegkötő képessége csökken, ezáltal a bőr rugalmatlanná, ráncossá válik. A kollagént tartalmazó készítmények javítják a bőr vízmegkötő képességét.
Kondicionális képességek (testi ké - erő, gyorsaság, állóképesség, koordináció, haj-lékonyság.
Koordináció - a központi idegrendszer és a vázizomzat együttműködése célzott mozgás vég-rehajtása során.


"L" betűvel kezdődő szavak
La-Stone-masszázs - A terápiát Arizónában fejlesztették ki, alapját a kb. 50 °C-fokra felhevített sima, kerekre csiszolt lávakövek képezik, amelyekből 40 követ a test különböző energiaközpontjain helyeznek el. A forró kövek mellett néhány jéghidegre hűtött márványkő is bevetésre kerül. A meleg-hideg inger által kiváltott stimuláció hasonlóképpen működik, mint a Kneipp-kezelés esetén. A La-Stone-kezelés izomlazító hatással jár, amelyet tovább fokoznak az intenzív masszázsfogások. A tulajdonképpeni masszázs, amelyet különböző nagyságú kövekkel végeznek, csak gondos előkészületek megtétele után kezdődik. A jó közérzetről a test felületén bőségesen elosztott illatos olajak, valamint a gyengéd zene gondoskodik. A felhevített kövek alkalmazása az elfáradt izmok kezelésére korántsem újkeletű dolog, mert a kínaiak már Krisztus előtt 2000-ben alkalmaztak hasonló eljárásokat.
Lábreflexzóna masszázs - A reflexzónamasszázs elve, hogy a lábfejen és főként a talpon elhelyezkedő akupresszúra-pontokon keresztül stimulálhatóak és pozitívan befolyásolhatóak az ezekkel összeköttetésben álló szervek és testtájak. Főképpen a lábfejen található, nyomásra érzékeny pontok árulkodnak szervi rendellenességekről. A reflexzónamasszázs elsősorban a test öngyógyító erejét szolgáltatott aktiválni, de emellett lazító és élénkítő hatása is van.
Laconium - A szauna száraz, 55 °C-os formáját takarja. Rövid idő elteltével a test oly mértékben felhevül, hogy az intenzív izzadás során a méreganyagok eltávoznak belőle. Felélénkül a véráramlás, felgyorsul a salakanyag lebontása, és mobilizálódnak a testünkben rejlő védelmi erők. A rendszeres izzadás elősegíti ezen felül a stressz folyamatos feloldását. Serkenti a szív működését és szabályozza a vérnyomást, amelynek eredménye a frissesség érzete és a mély testi és lelki ellazulás. A laconiumban töltött tartózkodási idő hosszúságát saját közérzetünk dönti el, az ajánlott tartózkodási idő: 15-20 perc, hetente 2-3 alkalommal.
Lakto-vegetáriánus - Növényi táplálékon kívül csak tejet és tejterméket fogyaszt (tojást nem).
Lanolin - nagy vízfelvevő képességű zsíros anyag, amely a bőrbe gyorsan és mélyen felszívódik. Elsősorban krémek és rúzsok alapanyaga.
Lecitin - Olyan zsírszerű anyag, amely minden sejtben, de különösen az ideg-, szív-, a máj-, a vese-, és az ivarsejtekben fordul elő. Normál esetben a táplálékkal elegendő lecitint veszünk magunkhoz.
Lehúzás - gyakorlat a hátizom edzésére: a hátgépben ülve annak rúdját kell a tarkónkhoz le-húzni, majd visszaengedni.
Lenyomás - a tricepsz fejlesztésére végzett gyakorlat. Egy csigával szemben állva kell annak rúdját a tricepsz segítségével a föld felé nyomni.
Likopin - Az úgynevezett karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatású. A likopin sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó emelhető ki.
Lipidek - védőréteget alkotnak a bőrön, megakadályozzák a bőr kiszáradását, óvják a bőrt bizonyos betegségeket okozó csírákkal szemben.
Liposzóma - kis méretű biomolekuláris készítmény, melyet lecitinnel vagy lecitin jellegű anyaggal vonnak be, így könnyen juttatnak be bizonyos anyagokat a bőrbe.
Lomi Lomi - Hawaii kezelési mód. Napjainkban főleg hát-, váll-, csípőmasszázsból áll. Nyugtató zene, gyógyító énekek, virágillat, olajok segítik a teljes ellazulást. A masszázs célja, hogy ajtót nyisson a félelmeinkhez, gondjainkhoz és sérüléseinkhez és hogy ezeket megszüntesse.
Lórúgás - a tricepsz fejlesztésére döntött törzzsel végzett gyakorlat, melynek során a felkar a testtel párhuzamos marad, csak az alkarral mozgatjuk a súlyt.
Lutein - A lutein a béta-karotinnal együtt a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Fő forrásai a spenót és más sötétzöld leveles zöldségek.


"M" betűvel kezdődő szavak
Magnézium - központi szerepe van a sejtműködés szabályozásában, az izom- és idegsejtek ingerlékenységének kontrolljában. Zöldfélék, halak, hüvelyesek és gyümölcsök tartalmazzák.
Makrobiotikus táplálkozás - A vegetarianizmus megkülönböztetett formája, az étrendben tíz fokozatot különítenek el, az előírások egyre szigorúbbak. A cél a hagyományos étrendtől eljutni a legmagasabb fokozatba, amikor már csak magok (főleg barnarizs) és gyógyteák fogyaszthatók. A makrobiotika követőinek tilos finomított élelmiszereket (pl. cukrot) fogyasztani, csak "bio-", illetve természetes élelmiszeranyagokat használhatnak fel.
Mangán - védi a sejtmembránokat a szuperoxidok, szabad gyökök káros hatásától.
Masszázs - A francia eredetű szó is elárulja a kezelés lényegét: a testet gyúrásnak, ütögetésnek, simogatásnak, dörzsölésnek vagy remegtetésnek vetik alá. Lazító és élénkítő hatással van a szövetekre és az izomzatra. Felélénkíti a vérellátást, helyreállítja a bőr funkcióit és a nyirokáramlást. A légzés ezáltal mélyebbé válik. Célszerű a masszázs előtt az infravörös fény segítségével elvégzett hőterápia igénybevétele. Különböző indikációk és terápiák esetében különböző masszázsformák alkalmazandók: klasszikus masszázs, akupresszúra, lazító masszázs, nyirokdrénezés, lábreflexzóna-masszázs, kötőszövetmasszázs, kefemasszázs, víz alatti nyomásmasszázs és meridián masszázs.
Maszkok - Különböző maszkok léteznek, melyek speciális hatóanyagokkal és kezelésekkel segítik a bőr tisztítását, ápolását
Mayr-kúra - A terápiát Franz Xaver Mayr (1875-1965) orvos fejlesztette ki, aki szerint az összes testi panasz végső soron az emésztőrendszer zavarára vezethető vissza. A kúra ennek megfelelően a test salakanyagoktól és mérgektől való tudatos megtisztítására szolgál. Alapeleme a tej-zsemle diéta, melynek során egy pontosan előírt mennyiségű száraz zsemlét kell fogyasztani kevé tejjel, alapos megrágással. Bélmasszázs és hasi légzés egészíti ki a kúrát annak érdekében, hogy a helytelen bélműködést szabályozott működésre serkentse. A testsúlycsökkentés mellett a test általános állapotának javítása és az immunrendszer erősítése is a Mayr-kúrához tartozik.
Meditáció - Meditálás közben az ember saját magába merül el, ezáltal megszabadul a külső és belső feszültségektől. A koncentrált szellemi összpontosítás állapota a szellemi erő felszabadítását eredményezi. Számos meditációs gyakorlat létezik, amelyek végzése közben általában egy gondolatra, szóra vagy akár tárgyra összpontosítunk. A meditáció alapja eredetileg az isteni utáni spirituális keresés, amiért a meditáció sok vallás esetében nagy jelentőséggel bír.
Melanin - Barnásfekete pigment (festékanyag). Erre az anyagra vezethető vissza a bőr és a haj színe.
Menopauza - A havi menstruáció megszűnése a klimax időszakában
Menthol - A menta serkentő hatású hatóanyaga


"N" betűvel kezdődő szavak
Niacin - A niacin vízben oldódó vitamin, régebben PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt. Szintén képes a szervezetben képződni, a triptofán nevű aminosavból.
Nikotin - A dohánynövény egyik alkaloidja, amely kis dózisban a vegetatív idegrendszer központjait izgatja, nagy dózisban pedig ezeket blokkolja. Méregtelenítése részben a májban történik. Már 50-60 ezred g halálos hatású lehet. Egy cigaretta kb. 6-15 ezred g-ot tartalmaz, amelynek azonban a legnagyobb része elég a szívás során.
Nyakból nyomás - gyakorlat a vállizom edzésére: a kétkezes súlyzót a tarkónkról a vállizom segítségével kinyomjuk.
Nyirokmasszázs/drénezés - Ha zavarok lépnek fel a nyirokrendszer működésében, felgyülemlik a víz a szövetekben, és duzzadások (ödémák) alakulhatnak ki. A nyirokmasszázs-terápia célja, hogy helyreállítsa a szövetben felgyülemlett víz mennyisége és a nyirokpályák teljesítőképessége közti felbomlott egyensúlyt, valamint hogy felélénkítse az immunrendszert. A manuális nyirokmasszázst Emil Vodder dán fizioterapeuta fejlesztette ki 50 évvel ezelőtt Cannes-ban. Simító, pumpáló mozdulatokkal kiürítik a nyirokcsomót, és meggyorsítják a pangó nyirok elfolyását.
Nyomelemek - Olyan kémiai elemek, amelyek a szervezetben csekély mennyiségben (nyomokban) fordulnak elő, azonban életfontosságúak. Ide tartozik a réz, a mangán, a cink, a jód és a kobalt. Normál táplálkozás esetén elegendő mennyiségben kerülnek a szervezetbe
Nyújtóreflex - ha egy izmot túlságosan gyorsan nyújtunk, akkor az agy a sérülés elkerülése érdekében összehúzódásra készteti azt.


"O" betűvel kezdődő szavak
Obesitas - Elhízás
Oldalemelés - gyakorlat a vállizom edzésére: állva, kezünkben két egykezes súllyal kell a két súlyt oldalra emelni úgy, hogy a karunk egy vonalba kerüljön.
Ovolakto - vegetáriánus-Húst nem, de más állati terméket fogyaszt
Ózonterápia - A terápia során általában dús oxigént lélegeztetnek be, mely serkenti az anyagcserét, és jótékony hatást gyakorol a vér fehérjemolekuláira.
Öt tibeti - Az "Öt tibeti" elnevezés egy teljes körű energiaprogramot takar, amelyet eredetileg öt tibeti szerzetes fejlesztett ki. A program öt speciális testmozgásból épül fel: a körzés, a gyertya, a félhold, a híd és a hegy. A gyakorlatok rendszeres végzése a testi és lelki folyamatok harmonizálása mellett vitalitást, elégedettséget és életörömet garantál. Fontos a gyakorlatok napi végzése, amelyeket hétről hétre fokozni kell. Az "Öt tibetit" egyszerűen lehet elsajátítani és integrálni a hétköznapokba.


"P" betűvel kezdődő szavak
P-vitamin (Rutin) - A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.
PABA - Para-amino-benzoesav - A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.
Pantai Luar - Ez egy régi, tradicionális kelet - ázsiai masszázstechnika. A kezelés egy speciális, kellemesen illatozó, felmelegített olajos masszázsból áll, az ellazulás garantált.
Pantotensav - a szénhidrátok és zsírok anyagcseréjéhez, a haj regenerálódásához, valamint az idegrendszer működéséhez szükséges. Máj-, vese-, hús- vagy a hüvelyesek, a brokkoli és a csiperkegomba fogyasztásával pótolható.
Peeling - A krémekben és gélekben található finom csiszolószemcsék segítségével választják le és radírozzák le a felső bőrrétegek elhalt bőrpikkelyeit. A bőrkép finomabbá válik, amely következtében növekszik a magas értékű ápolószerek iránti felvevevőképessége.
Phytoterápia - Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyógynövények használata, mivel először a betegségek szimptómái ellen hatnak, ugyanakor nem fojtják el annyira ezeket, mint a kémiai szerek. A természetgyógyászat célja nem csupán a panaszmentesség gyors elérése, hanem sokkal inkább a test ösztönzése a betegség okainak végérvényes leküzdésére. A növényi eredetű gyógyszerek hagyományos elkészítési formája a tea, főzet, öntet vagy kivonat forma. Emellett alkalmazásra kerülnek növényi pirulák, tinktúrák, ivókúrák, kötések, kenőcsök, szirupok és olajok formájában is.
Pigment - A test természetes festékanyagai
Placebo - Álgyógyszer, egy gyógyszer utánzata, amelyben nincs hatóanyag. A placeboeffektus (hatóanyag nélküli gyógyszer is hatásos) kisebb-nagyobb mértékben nagyon sok embernél fellép. Ezenkívül placebót a gyógyszerek klinikai tesztelésénél is alkalmazzák, az ún. kettős vakkísérletnél, amelynek során a kipróbálandó gyógyszert és egy ezzel összehasonlítandó placebót adnak be a tesztszemélyeknek.
Praemenstruális szindróma (PMS) - Azok a jellemző tünetek, amelyek a menstruációt megelőző napokban jelentkeznek, pl. fejfájás, telítettség érzése, mellfájás, hasfájás, depresszió, stb. Valószínűleg hormonális átállások a felelősek.
Prevenció - A betegség kitörését megelőző egészségápolás, intézkedések. Ide tartoznak az egészséges táplálkozás, a sport, a szűrővizsgálatok (rákszűrés férfiaknál és nőknél), védőoltások stb.
Protein - egyszerű fehérje, mely aminosavakból áll, a szervezet nélkülözhetetlen alkotórésze.


"Q" betűvel kezdődő szavak
Q-10 koenzim - bőrazonos koenzim, elősegíti a bőr természetes regenerációját a mélyebb rétegekig, ezáltal láthatóan csökkenti a ráncokat. A speciális energiakomplex folyamatos energia ellátást biztosít a bőrsejteknek, így gátolja, lassítja az öregedést.
Qi Gong - Qi Gong egy tradicionális kínai gyógymód, légzés- és meditációs terápia. Kombinációja a koncentrációs gyakorlatoknak, tudatos légzésnek és speciálisan lassú mozgásgyakorlatoknak.


"R" betűvel kezdődő szavak
Rasul-fürdő - A keleti gőzfürdő egy fajtája. Alkalmazása során iszapból és gyógyhatású földből készült pakolásokat helyeznek a bőrre. A speciálisan előmelegített rasul-térben a pakolások megszáradnak, ezeket lassan bedörzsölik, végül meleg, permetszerű esővel távolítják el a maradékot. Ezt gyógynövény- és aromatermékekkel végzett kezelés követi, amitől a bőr rendkívül puhává és simává válik.
Reflex - Nem akaratlagos reakció, pl. külső inger hatására történő izom-összehúzódás, amelyben az idegrendszer bizonyos részei (pl. gerincvelő) játszanak közre. Pl. bőrreflex, ínreflex, pupillareflex stb. 1. Fiziológiás reflexek azok a reflexek, melyek az egészséges embereknél megvannak, hiányuk valamilyen zavarra utal. 2. Patológiás reflexek, amelyek pl. csak a csecsemőkor alatt állnak fenn, azonban az egészséges felnőtteknél már nem válthatók ki.
Reiki - Ez egy japán terápia, mely felszabadítja az életenergiákat, erősíti azokat. Kézrátétellel energiát sugároznak a testbe, mely gyógyít és felfrissít.
Relaxarium / Vitarium - Különböző klímazónák és illúziók váltakozása : pl. napfény, fényterápiák, gőz, aromaterápiák, hőmérséklet, speciális zene.
Reuma - Az ízületek, a szív, az izmok és az idegek kötőszövete fájdalommal járó betegségének a pontatlan gyűjtőfogalma. A reumás láz kiváltó oka a testben (mandula, fogak stb.) található betegségei góc, amely baktériumokkal fertőződött meg. A "valódi reuma" alatt a rheumatoid arthritist értjük. Ezenkívül a "reumás körbe" sokféle betegség tartozik: arthritis, szívbetegségek/gyulladásos szívbetegségek, izombetegségek/izomreuma
Réz - jelentős szerepe van a vérképzésben, a sejtlégzésben, az enzimháztartásban és az agyi anyagcsere-folyamatokban. Fokhagymában, vöröshagymában, spenótban, a petrezselyem zöldjében és a hüvelyesekben található leginkább.
Római szék - hasizom edzésére használt eszköz.
Rúd - változó hosszúságú fémhenger, melyre a súlytárcsákat helyezik.


"S" betűvel kezdődő szavak
Sókabin - A sókabinban a párolgó sótartalom egyrészt külsőleg hat: puhítja a bőrt, másrészt belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A speciális mikroklímában jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi betegségek és az asztma.
Salmonella (Szalmonella) - Baktériumtörzs, amelyhez az olyan egyetemes betegségek, mint a tífusz, és szűkebb értelemben az olyan bélbetegségek, mint a paratífusz, ill. salmonellosis kórokozói tartoznak. Az amerikai bakteriológusról, Daniel Elmer Salmonról nevezték el.
Sanarium - A szauna és gőzfürdő keveréke. A levegő nedvességtartalma 40-45 százalék közötti, a hőmérséklet 60 Celsius fok körüli. Könnyű izzadást tesz lehetővé, mely hosszú távon pozitívan befolyásolja a szívműködést, az anyagcserét és az idegeket.
Sarokmagasító - 1-3 cm vastagságú deszka, melyet a testépítők guggolásnál a sarkuk alá he-lyeznek.
Schrot kúra - Alapja a különböző egészséges étrendek összeötvözete, és különböző testpakolások, melyek segítenek a testnek megszabadulni a méreganyagoktól és felesleges kilóktól.
Sclerosis - Megkeményedés
Sclerosis multiplex - Az idegrendszer ismeretlen eredetű betegsége. A kórkép először a 15. és a 35. életév között lép fel, később ritkán. A betegek több mint felénél a betegség egyik vagy mindkét lábon érzett téves érzetekkel kezdődik. Később mozgászavarok, a lábak, a karok bénulásai, a hólyagürítés zavarai jellemzi. Kórképe és lefolyása rendkívül sokrétű. Néhány páciensnél egyre rosszabbodik, másoknál a kevesebb panasszal járó időszakokat olyan időszakok váltják fel, amikor a betegség rosszabbodik (subok). Oki kezelése még nem ismert.
Scott-pad - kis ülőkével rendelkező pad, amely a felkart 45 fokos szögben megtámasztja. Ne-vét Larry Scott-ról kapta, akinek ez a pad volt a kedvence. Bicepsz-gyakorlatokhoz használ-juk.
Shiatsu masszázs - A test meridiánjaival kapcsolatos pontokon fejt ki körző mozdulatokkal enyhe nyomást, így az életenergia akadálytalanul áramolhat. Felszámolja a stresszt, erősíti az immunrendszert, megszünteti az alvászavarokat, de még a gyomorégést is.
Sikló bicepszezés - gyakorlat, melynek során egyenesen állunk, kezünkben egy kétkezes súly-lyal, melyet a törzs mentén a mellkasig csúsztatunk fel.
Soft-Pack testpakolás - Legtöbb esetben a testet becsomagolják különböző krémekbe, gyógynövényekbe, algákba... A Soft-Pack testpakolás egy kényelmes fekvőpózban (mint egy vízágy) megfelelő hőmérsékleten (38-39 °C) történő kezelés.
Spa - A szó a latinból származik és a "sanus per aquam" (egészséges a víz által) rövidített formája, amely különös jelentőséggel bír Magyarországon, a termál és gyógyvizek országában. A víz jótékony erejét ma gyógyfürdők, wellness-centrumok, klinikák és egészséghotelek a legkülönbözőbb módon használják a gyöngyfürdőtől kezdve a Kneipp-önteteken át az egészségorientált fürdővidékekig. A spa nemzetközi fogalommá vált a whirlpoolok, úszómedencék, gőzfürdők, szépségfarmok és a wellness-központok terén.
Sportmasszázs - Hasonlít a kötőszövetmasszázsra, alkalmazása különösen ajánlott sporttevékenységek végzését megelőzően, illetve követően, hogy fellazítsuk az izomzatot és felélénkítsük az izmok véreallátását.
Sportszív - A jól edzett sportolóknál a szív megnagyobbodik, és lelassul a szívműködés, ami által a szív gazdaságosabban dolgozik, és nagyobb teljesítményeket ér el. A szívelégtelenség esetén létrejövő szívmegnagyobbodás azonban csökkent teljesítménnyel jár.
Striák - a gyors testsúlynövekedés következtében a bőrön megjelenő apró szakadások.
Súlyfürdő - A súlyfürdő víz alatti húzókezelést jelent, melynek során a víz felhajtóerejét is felhasználják. A pácienst egy speciális tartószerkezet segítségével függesztik a medencébe. (A felfüggesztés lehet nyaki vagy hónaljtámaszos, illetve a kettő kombinációja.) A kezelés során a fokozatosság elve alapján a pácienst először csak önsúlya húzza lefelé, később egyre nehezebb súlyokat helyeznek a derékra és a végtagokra helyezett övekre. A súlyfürdő kiválóan alkalmas gerinc- és csípőizületi bántalmak kezelésre.
Svédmasszázs - Hasonlít a kötőszövetmasszázsra, egyesítve a hosszú, simogató és körkörös mozdulatokat. Mindezt kiegészítik gyúró fogásokkal, amelyek elősegítik az izomzat mélységi fellazítását.
Szabad gyökök - ártalmas, instabil, oxigént tartalmazó molekulák, amelyek az oxidáció eredményeként, a szervezetben mindenhol termelődnek. Ez a folyamat leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható.
Szauna - Finn izzasztófürdő, forró levegős nedves fürdő. A valódi finn szaunánál a levegő páratartalma csekély (kb. 10-30%), és csak rövid ideig emelik meg (forró kövekre öntött vízzel) 50-75% közötti értékre. Egy alkalom 15 perces szaunában való tartózkodásból áll, ezután lehűtés jön (hideg zuhany, hideg vízben való megmártózás, meghempergés hóban, majd ismét 15 perc szaunázás, és újra lehűtés.
Mindenki által ismert, a keringésre és az immunrendszerre jótékony hatást gyakorló módszer: a forró levegőn izzadás és a hideg vízben történő lehűlés váltakoztatása.
Széria - egy gyakorlat adott számú ismétlése, melyet egymás után hajtunk végre.
Színfénytarápia - A színek közismerten olyan energiaformákat rejtenek magukban, amelyek szín- vagy fényhullámok formájában hatást gyakorolnak ránk. Az intenzív hatású színterápia betegségek megelőzése céljából vagy testi és lelki-szellemi zavarodottság kiegészítő terápiájaként kerül alkalmazásra.
Szorító - a tárcsák után a rúdra helyezett eszköz neve, ami megakadályozza a tárcsák lecsúszá-sát a rúdról.
Szorongás - A félelemmel ellentétben, a szorongásnak nincs valós alapja. Lelkileg egészséges embereknél ez az érzés ritkán lép föl, és akkor is mint általános szorongás olyan időszakban, amikor különösen nagy a testi és szellemi igénybevétel. A szorongás fontos ismertetőjele különböző betegségeknek, pl. neurózisnak, depressziónak, a skizofréniának.
Szuperszett - módszer az edzés intenzívebbé tételére. Egy izomra két gyakorlatot végzünk egyszerre, minimális pihenővel.


"T" betűvel kezdődő szavak
T-rúd - olyan T alakú rúd, amelynek hosszabbik szára a végénél általában rögzített. A hátizom edzésére használják.
Tai Chi Chuan - Ez egy kínai mozgásművészet: meditatív környezetben, finom mozgások végzése megfelelő légzéstechnikával és koncentrációval.
Táplálékkiegészítők - az étkezések kiegészítésére szolgáló legális készítmények.
Tárcsa - a súlyzórúdra felhelyezhető különböző méretű és súlyú korongok neve.
Tárogatás - gyakorlat a mellizom edzésére: a fekpadon hanyatt fekve, kezünkben két egyke-zes súlyzóval, nyújtott karral kell a súlyokat két oldalra leengedni, majd a mellkas fölött újra összeérinteni.
Taurin - A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. Legfőbb forrásai a tenger gyümölcsei (kagyló, rák) és a hal. Az egyéb húsokban és az anyatejben is természetes formában fordul elő. Az anyatejben a második legnagyobb mennyiségben képviselt aminosav.
Tepidárium - 30-40 Celsius fokos szobahőmérséklet, amelyben akár órákon keresztül üldögélhetünk anélkül, hogy a vérkeringést túlzottan megterhelné.
Thai masszázs - A klasszikus thai masszázst olajok használata nélkül alkalmazzák. Ízületi funkciós zavarok kezelésére szolgál. Túlnyomórészt nyújtógakorlatokból áll, miközben a páciensen marad a ruha. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan és az ajurvéda elemei.
Thalasso - A Thalasso-terápia magában foglal minden olyan kezelési formát, amelyben tengervizet, illetve az azt koncentráltan tartalmazó tengeri algát alkalmaznak. A tengervízben, tengeri üledékben, a tengeri algákban, valamint a tengeri iszapban és a tengeri sóban található hatóanyagoknak köszönhetően segíti elő az általános közérzet javulását, valamint a betegséget és a terhességet követő regenerálódást. A Thalasso-terápia keretében alkalmazott terápia közé tartozik az algafürdő, a tengervizes medencében végzett mozgásterápia, a víz alatti masszázs és az algapakolások. A tengeri algák vitalizálják a bőrt és a körmöket, emellett kiváló a cellulitisz ellen.
Thalaxion-fürdő - A Thalaxion készülék egy zárt, felnyitható tetejű egyszemélyes masszázskádhoz hasonlítható, melyben a vendég ülő helyzetben foglal helyet; karjai és felsőteste melltől felfelé szabadon vannak. A hideg és meleg vízsugarak felváltva masszírozzák az altestet, ami élénkíti a vérkeringést, és kellemesen felfrissíti a fáradt lábakat. Kiváló a lábak és a csípő panaszainak enyhítésére, valamint a narancsbőr megelőzésére és kezelésére.
Tinktúra - Sűrűn folyó, legtöbbször növényi vagy állati eredetű anyagok alkoholos kivonata, külső vagy belső használatra.
Tricepsz - a felkar feszítőizma.
Triszett - három különféle, de ugyanarra az izomcsoportra ható gyakorlatból végzünk egy-egy sorozatot pihenő nélkül.
Tömegnövelés - az az időszak, amikor a versenyző csak az izmok méretének és erejének nö-velésével foglalkozik és nem azok kidolgozottságával.
Tömegnövelő - olyan magas fehérjetartalmú táplálékkiegészítő, amely segít nagyobb izomtö-megre szert tenni.


"U" betűvel kezdődő szavak
Ultrahang - 20 000 Hertznél magasabb frekvenciájú hanghullámok, amelyeket az emberi fül már nem hall.
Ultraibolya sugarak (UV) - Olyan fénysugarak, amelyek hullámhossza az ibolyán túl van. Az UV-sugarak további csoportosítása a hullámhosszuk alapján történik. (A, B és C) Kezelésben a mesterséges magaslati napfény formájában, a fizikoterápiában alkalmazzák.


"V" betűvel kezdődő szavak
Vörösvérsejtek (e - A vér elemei; sejtmagot nem tartalmazó kerek vagy ovális korong alakú testek. Ezek tartalmazzák a vörösvérfestéket, a hemoglobint, amelyek a belélegzett levegőből megkötik az oxigént és átadják a test szöveteinek. Fordítva pedig a szövetek melléktermékét, a széndioxidot megkötik, és ezt a tüdőnek adják le, ahonnan a kilégzés során a levegőbe kerül.1 mm3 vérben található vörösvérsejtszám kb. ötmillió.
Vakcina - Korábban a himlő elleni oltóanyag, ma általában az oltóanyagokat értjük alatta.
Valsalva-effektus - az a folyamat, melynek során valaki visszatartja a lélegzetét, miközben nagy súllyal dolgozik, így megakadályozza az agy normális vérellátását. Több másodperces eszméletvesztést is okozhat, ami igen veszélyes.
Váltófürdő - A váltófürdőt általában részfürdőként alkalmazzák a végtagokra, a hideg és meleg vizet váltogatva. A meleg víz hatására az erek kitágulnak, a hideg hatására összeszűkülnek, így ez a folyamat pumpaszerűen javítja a keringést az adott testrészben. Ha a váltakozó hőhatást az egész testre ki akarják terjeszteni, akkor inkább zuhanykezelést végeznek ( skót zuhany).
Vapozon - Az arcgőzfürdő egyik formája. Egy finom fúvóka osztja el a gőzt az arc felületén, hogy intenzívebbé váljon a bőr mélységi tisztítása, fellazuljon a szaruréteg és megnyíljanak a pórusok. A szennyeződések ezt követően jelentősen könyebben és fájdalommentesen lesznek eltávolíthatóak. A legújabb fejlesztés a vapozon területén: a gőz ózonnal történő dúsítása helyett modern eszközök esetén gyógyfüves csomagokat helyezhet be a kozmetikus, amelyek a bőr és a lélek számára ellazító és nyugtató illatot árasztanak, mint például a hársvirág vagy a kamilla.
Vas - a hemoglobinmolekula központi atomjaként a sejtek megfelelő oxigénellátáshoz nélkülözhetetlen. A vörös húsok, a tojás, a máj és egyéb belsőségek jelentik a lelőhelyét.
Vazelin (vaseline) - zsírhoz hasonló állagú, telített szénhidrogénből készült félszilárd elegy, színtelen és szagtalan, nem avasodik meg, gyakran használják kenőcsök alapanyagaként.
Vegán - Szigorú vegetáriánus: semmiféle húsfélét és állati eredetű terméket nem fogyaszt.
Vércukor - A vérszérumban (vagy a plazmában, vagy a vérben) mért szőlőcukor-tartalom (glükóz). Ennek értéke az adott meghatáro

 
Frank Mcgrath Edzése
 
Animal Pak
 
*Animal Csomagok_
 
Animal Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Szavazás
Melyik Pakkot próbálnád ki legszívesebben?

AnimalPAK
AnimalMSTAK
AnimalNITRO és G
AnimalCUTS
AnimalSTAK2
AnimalPUMP
AnimalFLEX
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Számláló
Indulás: 2004-12-15
 
Youtube

 
SMS hirdető
 

Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról